За по-малкоот месец бяха извършени военни преврати в Буркина Фасо, Габон,

...
За по-малкоот месец бяха извършени военни преврати в Буркина Фасо, Габон,
Коментари Харесай

Африка - континетът на военните преврати

За по-малкоот месец бяха осъществени военни преврати в Буркина Фасо, Габон, Гвинея, Чад и Мали 

Група висши военни в Габон оповестиха през вчерашния ден, че взимат властта и че анулират резултатите от изборите - броени минути откакто бе оповестено, че президентът Али Бонго печели трети мандат. Ако се увенчае с дълготраен триумф, това ще бъде осмият прелом в Западна и Централна Африка от 2020 година През последното десетилетие районът постави старания да се дистанцира от репутацията си на " пояс на превратите ", само че непрекъснатата липса на сигурност и корупцията приготвиха почвата за идването на власт на военни.

В собствен справочен материал организация Ройтерс изброява скорошни преврати в района:

Нигер

Миналия месец в Нигер военни от президентската армия задържаха президента Мохамед Базум в президентския замък и се появиха по малкия екран, с цел да кажат, че взимат властта, за сложат завършек на " влошаващата се обстановка в областта на сигурността и на неприятното ръководство ".

Няколко дни по-късно хунтата разгласи, че новият държавен глава е началникът на президентската армия Абдуррахман Чиани, като по този метод сътвори опасения за сигурността на един район, в който Нигер беше основен съдружник на западните сили в битката с въоръжени групировки, свързани с " Ал Каида " и " Ислямска страна ".

Основният блок в Западна Африка - Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) - се пробва да договаря с водачите на преврата, само че съобщи, че е подготвен да изпрати войски в Нигер, с цел да бъде възобновен конституционният ред, в случай че дипломацията се провали.

Нигер позволи на държавните управления на Мали и Буркина Фасо, които също са артикул на преврати, да изпратят бойци на нигерска територия, в случай че бъде осъществена офанзива против Нигер.

Буркина Фасо

През януари предходната година въоръжените сили на Буркина Фасо смъкнаха президента Рош Каборе, като обявиха, че той не съумял да се оправи с вилнеещите ислямисти.

Лидерът на преврата Пол-Анри Дамиба даде обещание да подсигурява сигурността, само че офанзивите на екстремистите зачестиха, което докара до деморализиране в редиците на въоръжените сили и до втори прелом през септември предходната година, който бе управляван от настоящия водач на хунтата капитан Ибрахим Траоре.

Гвинея

През септември 2021 година командващият специфичните сили на Гвинея полковник Мамади Думбуя смъкна от власт президента Алфа Конде. Година по-рано Конде внесе ремонти в конституцията, с цел да заобиколи рестриктивните мерки на мандатите, които биха му попречили да се кандидатира за трети мандат. Тази смяна в главния закон стана причина за всеобщи митинги.

Думбуя стана краткотраен президент и даде обещание либерален преход чрез избори в границите на три години.

ЕКОВАС се опълчи на графика и вкара наказания против членовете на хунтата и техните родственици, включващи заледяване на техни банкови сметки.

По-късно военният режим предложи през януари тази година да започва 24-месечен временен интервал, само че опозиционните партии споделиха, че съвсем нищо не се прави за това институциите да проработят и да бъде направена пътна карта за завръщане към конституционно ръководство.

Чад

През април 2021 година чадските въоръжени сили взеха властта, откакто президентът Идрис Деби бе погубен на на бойното поле, до момента в който инспектираше бойци, сражаващи се с бунтовници в Северен Чад.

Съгласно чадското законодателство президент трябваше да стане ръководителят на Народното събрание. Властта обаче бе взета от боен съвет и Народното събрание бе разхлабен в името на стабилността.

За краткотраен президент бе разгласен военачалник Махамат Идрис Деби, наследник на починалия президент. Той бе претрупан със задачата да ръководи Чад по време на 18-месечен интервал на преход към избори.

Неконституционният трансфер във властта стана причина за митинги в столицата Нджамена, които бяха потушени от военните.

Мали

През август 2020 година група малийски полковници, предвождани от Асими Гоита, смъкна от власт президента Ибрахим Бубакар Кейта. Превратът бе осъществен след антиправителствени демонстрации по отношение на влошаващата се обстановка в областта на сигурността, разногласия по отношение на парламентарните избори и обвинявания в корупция.

Хунтата бе подложена на напън от западноафриканските съседи на Мали и се съгласи да съобщи властта на краткотрайно държавно управление, ръководено от цивилни и натоварено със задачата да ръководи страната по време на 18-месечен временен интервал, който да завърши с демократични избори през февруари 2022 година

Лидерите на преврата обаче влязоха в спор с краткотрайния президент, полковника в оставка Бах Ндау, и направиха втори прелом през май 2021 година - Гоита, който беше краткотраен вицепрезидент, стана президент.

ЕКОВАС анулира част от глобите против Мали, откакто хунтата предложи проект за двугодишен преход към народна власт и обнародва нов избирателен закон. Планира се да бъдат създадени президентски избори през февруари идната година, с цел да бъде възобновено конституционното ръководство.

Източник: БТА
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР